sreda, 21. september 2011

ULTRA GORSKO TEKAŠKI PROJEKTI

Pred kratkim se je na Tekaškem forumu vnela debata o gorskih ultra tekaških projektih, vezanih na 24 ur ali več. Beseda je tekla predvsem o tem ali je neka trasa točno določena, oziroma ali jo je dovoljeno krajšati in s tem pridobivati na času. Glede na dejstvo, da se sam največ ukvarjam s takšnimi projekti, se počutim dolžnega podati še svoje mnenje.

Zadnja leta so pri nas vedno bolj popularni klubi, ki združujejo tekače, pohodnike ali trekerje ekstremiste, ki določeno pot premagajo v 24. urah.

Tako je leta 2000 kot prvi nastal Klub 24 (K24), največji Koroški hribovski izziv. Vsakdo, ki premaga 85km poti in približno 5000m vzpona, oziroma prav toliko spusta v 24. urah (ženske in starejši nad 50 let pa v 25. urah) ter obišče predpisane točke na trasi, postane prvo decembrsko soboto novi član Kluba K24. Pot je možno pričeti v obeh smereh, vsak si sam določi, v katero smer bo startal. Večkrat se uporablja desna varianta in sicer: spomenik v centru Črne - Žerjav - Koča na Naravskih ledinah - cerkev na Uršlji gori - Dom na Slemenu - Koča na Smrekovcu - Koča na Loki pod Raduho - vrh Raduhe - Bukovnikovo sedlo - vrh Olševe - kmetija Kumer v Koprivni - vrh Pece - spomenik v centru Črne.
Povezava na K24
Vse skupaj temelji na planinski etiki in poštenosti, čas si vsak izmeri sam, posebne knjižice za žige posameznih točk ni.
Poudariti moram, da je potrebno obiskati obvezne točke, nikjer pa v pravilniku Kluba ni napisano, da se moramo gibati po točno določeni poti. To je prepuščeno vsakemu posamezniku posebej.


Priznanje za uspešno opravljeno pot K24

Naslednja sta Klub prijateljev gorskega maratona štirih občin (GM4O) in Klub prijateljev gorskega maratona štirih občin extremno (GM4O extremno), oba ustanovljena leta 2006. Tudi tukaj veljajo podobna pravila, kot za K24, le da je trasa bolj natančno določena, saj vsako leto junija po njej poteka tekma za državno prvenstvo v gorskih tekih - GM4O, letos pa je bila izvedena tudi tekma za svetovno prvenstvo. Trasa poteka: Petrovo Brdo - Kouce - vrh Bače - Kobla - sedlo Čez Suho - Kal - Znojile - Obloke - Hudajužna - Porezen - Petrovo Brdo. Vsakdo, ki premaga krog v 8. urah, se lahko vpiše v Klub GM4O, tisti, bolj drzni pa se lahko v 24. urah spoprimejo s tremi krogi in izpolnijo pogoje za vpis v Klub GM4O Extremno. Moški, starejši od 50 let imajo na voljo 26 ur, ženske pa izpolnijo pogoje za vpis z opravljenima dvema krogoma.



Podelitev priznanj in včlanitev v Klub GM4O Extremno

K24 in GM4O sta trenutno edina uradno ustanovljena kluba ekstremistov pri nas, ki vsako leto ob koncu sezone organizirata srečanje obstoječih članov in podelita priznanja novim članom.

Vsekakor moram omeniti še druge ultra - gorsko tekaške preizkušnje, ki so prav tako zelo zahtevne, vendar ne spadajo v nikakršen klub:

- Tržiških 10, Tržiška planinska pot, tudi T24, kjer je bila leta 1998 izvedena do danes žal edina gorsko tekaška preizkušnja. Izziv seveda ostaja, potrebno je startati iz Tržiča (avtobusna postaja) in se v 24. urah povzpeti na Dobrčo, Begunjščico, Vrtačo, Košutico, Veliki vrh, Veliko kladivo, Košutnikov Turn, Stegovnik, Storžič, Tolsti vrh in se ponovno spustiti v Tržič. Projekt temelji na planinski etiki in poštenosti. Na PD Tržič je možno nabaviti dnevnik, kjer se z žigi dokazuje prisotnost na posameznih točkah, po končanem projektu se vsakemu podeli tudi spominska značka za uspešno prehojeno pot. Tudi tukaj trasa ni natančno določena, zato je pomembno poznati posamezne odseke in naštudirati bližnjice.



Tolsti Vrh, Tržiška pot

- 24. ur Sv. Primoža, kjer se je potrebno v 24. urah čim večkrat povzpeti izpred Calcita (Stahovica pri Kamniku) do Sv. Primoža in se vrniti nazaj na izhodišče. Dolžina vzpona je 3.5km, višinska razlika pa 400m, zadnji vzpon pa se konča na Sv. Primožu. Tudi tukaj je pot prepuščena posamezniku in ni točno določena, nekih večjih bližnjic ni.

- Šentiljska planinska pot  (ŠPP), je natančno markirana, določena so tudi pravila za pohodnike in tekače, ki jo pretečejo v enem kosu.


Ko čas več ne priganja, Šentiljska pot pred ciljem

Na koncu ostanejo še osebni projekti, oziroma ostale planinske poti, ki jih posamezniki opravijo v enem kosu. Naj jih naštejem samo nekaj:

- Trije vrhovi (Grintovec -Stol -Triglav), 100km, 8400m vzpona, 6200m spusta



Trije vrhovi - 3V

- Grintovci Extrem (Stahovica - Velika planina - Konj - Korošica - Ojstrica - Planjava - Kamniško sedlo - Brana - Turska gora - Rinke - Skuta - Dolgi hrbet - Grintovec - Kočni - Kokrško sedlo - Kalška gora - Kalški greben - Vrh Korena - Stahovica), cca 65km in 6500m vzpona in spusta




Jutro na Kamniškem sedlu

- Zasavska planinska pot (180km, 9100m vzpona/spusta)

- čez Pohorje, Slov. Gradec - Maribor (65km, 2200m vzpona/spusta)

- čez Kozjak (85km, 5100m vzpona/spusta)

- Pohorje in Kozjak skupaj (160km, 8000m vzpona/spusta)

- Šaleška planinska pot (100km, 2500m vzpona/spusta)



Šaleška planinska pot, TE Šoštanj



- druge planinske in ostale poti, ki se jih posamezniki lotevajo po lastnih željah. Morda bi bilo smiselno narediti seznam s čim več potmi z ustreznimi podatki (dolžina, višinski metri) in ga javno objaviti.

Sam se na vsak projekt vedno najprej teoretično pripravim. Predelam karte posameznega področja, narišem GPS sled ter naštudiram najkrajšo in najhitrejšo pot. Naslednja stopnja je ogled terena in posameznih točk, da dobim lažjo predstavo, kako vse skupaj izgleda v praksi. Na koncu se projekta lotim v celoti, organiziram podporo z oskrbo na posameznih točkah in poskušam zadevo uspešno končati v časovnem limitu.

Nikdar in nikoli nisem delal bližnjic z namenom, da bi se izognil točkam, ki bi jih moral obiskati. Goljufati samega sebe itak nima smisla. Izmišljevati si neke nore čase in se z njimi hvaliti, je neumnost brez primere. Če pa želimo, da se merijo uradni časi in se obvezno obiščejo določene točke ter primerjajo končni rezultati, potem je potrebno organizirati tekmo po zgledu Slovenske treking lige. Tam se na vseh točkah preluknja kontrolni kartonček kot dokazilo, da smo res bili tam.

Menim, da užitek jasne noči, svežina jutranje rose, sončni vzhod in zahod izpolnijo notranje zadovoljstvo prav vsakega izmed nas, ki se s takšnimi ultra teki/pohodi ukvarjamo. Čas je drugotnega pomena in mora biti v mislih prisoten le toliko, da se zavedamo, da nas vseskozi priganja.

Sončni vzhod pod vrhom Raduhe

1 komentar:

  1. nova stran za koroških k24:
    http://hiking-biking.net/klub-24.aspx
    stara stran pa je že nekaj časa neaktivna (me zanima, zakaj niso naredili preusmerjevalnika)

    OdgovoriIzbriši